Sidor

lördag 23 november 2013

SAFFRANSBRÖD

Lussekatter.
 I år köpte vi saffran på Oil & Vinegar 



Vårt kök.
När jag bakar saffransbröd gör jag som mamma har lärt mig och tillsätter kesella för att bullarna ska bli saftiga och goda.

Mammas saffransbröd.
Ca. 30- 40 st
1 g saffran (2 paket)
150 g smör
5 dl mjölk
250 g kesella naturell 10 %
50 g jäst för söta degar
1/2 tsk salt
2 dl socker
1 ägg
ca 16 dl mjöl

Russin till garnering
1 ägg till pensling
(avsluta med lite pärlsocker om du gillar söta bakverk)

Gör så här:
1.
Stöt saffran fint i mortel, tillsammans med en sockerbit.
2. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölk och kesella och värm till fingervarmt (37 grader).
3. Häll i lite degspad i morteln med saffran.
4. Dela jästen i en bunke och rör ut den med lite av degspadet.
5. Tillsätt resten av degspadet, salt, socker, det lösta saffranet och ägg.
6. Tillsätt det mesta av mjölet, spara lite till utbakningen. Arbeta ihop en smidig deg. Låt jäsa under bakduk i ca 30 min.
7. Knåda ut degen på mjölat bord.
8. Baka ut den till valfria bullar/katter.
9. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk i 30- 40 min.
10. Sätt ugnen på 200- 225 grader.
11. Tryck ner russin i bullarna och penlsa med uppvispat ägg.
12. Grädda i mitten av ugnen 5- 10 min.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar